Arhiva novosti

 • 20. 02. 2024.

  Vlada ne može birati s kojim će sindikatima sjesti za stol, a s kojima ne

  Foto: NSZVO

  Izvor: NSZ.HR

  MZO već 12 dana šuti o našim zahtjevima za korekciju koeficijenata, a u javnost puštaju tek spinove, floskule i budalaštine. Ako nas nastave ignorirati, reagirat ćemo snažnije no ikad, rečeno je na konferenciji za medije koju su podržali SSSH i NHS

  Sindikat znanosti u utorak je održao konferenciju za medije ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja.

  Čitaj dalje
 • 20. 02. 2024.

  Prosječna neto plaća u prosincu 2023. iznosila 1191 euro

  Izvor: DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

  Najviša plaća isplaćena u djelatnosti Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda

  Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2023. iznosila je 1 191 euro, što je nominalno niže za 1,4%,a realno za 0,9% u odnosu na studeni 2023.

  Čitaj dalje
 • 20. 02. 2024.

  Svjetski dan socijalne pravde

  Danas se obilježava Svjetski dan socijalne pravde. Na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u studenome 2007. godine članice UN-a jednoglasno su podržale odluku da se Svjetski dan socijalne pravde obilježava svake godine 20. veljače. Time su, među ostalim, zemlje članice pozvane da se pri obilježavanju toga dana na nacionalnoj razini aktivno posvete djelovanju kojim će poticati i jačati svijest društva o važnosti promicanja socijalne pravde i na aktivno djelovanje za uklanjanje siromaštva i isključenosti u društvu.

  Čitaj dalje
 • 19. 02. 2024.

  25 godina NHS-a

  NHS - Prije točno 25 godina osnovani su Nezavisni hrvatski sindikati.

  Čestitke svima koji danas čine Nezavisne hrvatske sindikate i zahvala svima koji nas u našem radu podupiru, sudjeluju u aktivnostima, daju svoj doprinos, a sve s ciljem poboljšanja radnih uvjeta članova sindikata i života u Hrvatskoj!

  Čitaj dalje
 • 16. 02. 2024.

  Platformski radnici: manjina blokirala dogovor

  Foto: NHS

  Ogromna većina država članica EU-a bila je suzdržana u uvođenju zaštite za dostavljače, taksiste i njegovatelje među ostalima.

  Milijuni radnika i dalje će biti prisiljeni na lažno samozapošljavanje nakon što je mali broj nacionalnih vlada spriječio postizanje dogovora o direktivi o radu na platformi.

  Čitaj dalje
 • 16. 02. 2024.

  Ministarstvo rada naša nova sindikalna podružnica

  Foto: SDLSN RH

  Izvor: SDLSN RH

  Zagreb, 16. veljače 2024. – Ministarstvo rada nova je sindikalna podružnica SDLSN RH. Podružnica okuplja službenike i namještenike zaposlene u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

  Na nedavnoj osnivačkoj skupštini podružnice za sindikalnog povjerenika izabran je Tomislav Klobučar, a za njegova zamjenika Matej Petranović.

  Čitaj dalje
 • 14. 02. 2024.

  Upoznajte se s novim izvješćem o mentalnom zdravlju na radnom mjestu nakon pandemije bolesti COVID-19

  Izvor: EU-OSHA

  Rješavanje problema mentalnog zdravlja povezanih s radom postalo je još važnije nakon pandemije. U najnovijem izvješću EU-OSHA-e nudi se detaljna analiza europskih istraživanja u području mentalnog zdravlja na radnom mjestu, koja obuhvaća razdoblja prije, tijekom i nakon pandemije.

  Čitaj dalje
 • 14. 02. 2024.

  Novosti iz EGSO-a

  NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana.

  Na poveznici na kraju teksta možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

  Čitaj dalje
 • 09. 02. 2024.

  Postignut privremeni dogovor o pravilima za platformske radnike na razini cijele EU-a

  Foto: NHS

  - Prva pravila EU-a o algoritamskom upravljanju na radnom mjestu
  - Automatizirani sustavi ne mogu otpustiti radnike
  - Pretpostavlja se da je radnik zaposlen kada su prisutne činjenice koje ukazuju na kontrolu i usmjeravanje

  Pregovarači Parlamenta i Vijeća postigli su u četvrtak ujutro privremeni dogovor o prijedlogu zakona koji ima za cilj poboljšati radne uvjete osoba koje obavljaju rad na platformi. Direktiva o radu na platformi ima za cilj osigurati da ljudi koji obavljaju rad na platformi imaju ispravno klasificiran status zaposlenja i ispraviti lažno samozapošljavanje.

  Čitaj dalje
 • 07. 02. 2024.

  Vodič za promoviranje uključivanja radnika u sektoru prometa

  Izvor: SŽH

  U sklopu projekta „Nova normalnost – Jačanje uključivanja i savjetovanja radnika nakon pandemije COVID-19 u prometnim poduzećima“, u kojem Sindikat željezničara Hrvatske sudjeluje kao jedan od partnera, objavljen je „Vodič za promoviranje učinkovitog upravljanja sudjelovanjem radnika u upravljanju poduzećima u sektoru prometa“.

  Vodič je rezultat istraživanja o praksama uključivanja radnika u donošenje odluka u njihovoj radnoj sredini tijekom i neposredno nakon pandemije COVID-19 u sektoru prometa, koje je provedeno u sklopu projekta.

  Čitaj dalje
 • 06. 02. 2024.

  Ustavni sud o Zakonu o trgovini

  Foto: Ustavni sud RH

  Izvor: USTAVNI SUD RH

  Ustavni sud, na sjednici održanoj 6. veljače 2024., nije prihvatio prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članaka 57. i 70. Zakona o trgovini ("Narodne novine" broj 87/08., 96/08., 116/08., 76/09., 114/11., 68/13., 30/14., 32/19., 98/19., 32/20. i 33/23.), te članka 12. Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini ("Narodne novine" broj 33/23.). (predmet broj: U-I-3291/2023 i dr.).

  Čitaj dalje
 • 22. 01. 2024.

  POTPISAN DODATAK KOLEKTIVNOM UGOVORU ZA HRVATSKU POŠTANSKU BANKU d. d.

  SBF- nakon kontinuiranog pregovaračkog procesa, prošli je tjedan potpisan Dodatak Kolektivnom ugovoru za Hrvatsku poštansku banku d.d., a koji se primjenjuje od 1. veljače ove godine. Ispred HPB d.d. Dodatak Kolektivnom ugovoru je potpisao predsjednik Uprave Marko Badurina, a ispred Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske, glavni sindikalni povjerenik u HPB d.d. Krešimir Tojčić.

  Čitaj dalje
 • 22. 01. 2024.

  POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR U NEXI CROATIA d.o.o.

  SBF- Sindikat bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske je 31.12.2023. potpisao novi Kolektivni ugovor za Nexi Croatia d.o.o. koji vrijedi od 01.01.2024.Novim Kolektivnim ugovorom zadržana su postojeća materijalna prava radnika kao što su regres, božićnica, dar u naravi za Uskrs, dar za djecu do 15 godina te troškovi za topli obrok, troškovi za rad od kuće, uplata Poslodavca u DMF, sve u maksimalnom neoporezivom iznosu.

  Čitaj dalje
 • 09. 11. 2023.

  SBF- POZIV ZA UKIDANJE RADA SUBOTOM

  Poziv za ukidanje rada subotom u svim poslovnicama banaka u RH.

  Čitaj dalje
 • 28. 10. 2023.

  Utjecaj umjetne inteligencije na rad u financijskom sektoru

  SBF - Pod nazivom „Utjecaj umjetne inteligencije na radna mjesta“ održana je u Zagrebu dana 13.10.2023. konferencija u organizaciji Europske udruge banaka i UNI Finance-a.
  U ulozi domaćina konferencije bila je Hrvatska udruga banaka čija je direktorica Tamara Perko zajedno s predsjednikom Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske Davorom Tomićem održala pozdravni govor.

  Čitaj dalje