Arhiva novosti

 • 22. 01. 2021.

  Europski radnici trebali bi dobiti zakonsko pravo da nakon radnog vremena ne odgovaraju na pozive poslodavca

  Autor/ica: Gabrijela Galić

  Rezolucija Europskog parlamenta otvorila je put da se na razini EU zakonski propiše pravo radnika na isključenje nakon radnog vremena.

  Europski parlament (EP) donio je rezoluciju kojom se Europsku komisiju poziva na donošenje propisa koji će svim radnicima omogućiti da se bez ikakvih posljedica nakon radnog vremena ne javljaju na poslovne pozive, ni odgovaraju na poslovnemailove.

  Čitaj dalje
 • 21. 01. 2021.

  Parlament traži da „pravo na isključivanje” bude temeljno pravo u cijeloj Uniji

  Imperativ 'uvijek na usluzi' predstavlja rizik za zdravlje

  Priopćenje za tisak

  - Kultura stalne uključenosti uzrokuje povećan rizik od depresije, anksioznosti i izgaranja na poslu
  - Pravom EU-a definirat će se minimalni uvjeti za rad na daljinu
  - Bez posljedica za radnike koji iskoriste „pravo na isključivanje"

  Čitaj dalje
 • 21. 01. 2021.

  Javno savjetovanje o strateškom okviru EU-a o zdravlju i sigurnosti na radu (2021. – 2027.)

  dizajn: Freepik

  Kriza uzrokovana COVID-om 19 istaknula je ključnu važnost zdravlja, uključujući i važnost zdravlja i sigurnosti na radu. Ova se inicijativa temelji na prethodnom strateškom okviru EU-a za razdoblje 2014. – 2020.

  Njome se nastoje održati i poboljšati zdravstveni i sigurnosni standardi za radnike u EU-u (imajući na umu i nove okolnosti), a pridonijet će i u pripremi za nove krize i prijetnje.

  Čitaj dalje
 • 21. 01. 2021.

  Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja i nagrade za životno djelo za promicanje zaštite na radu

  NHS – Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na svojim je mrežnim stranicama objavilo Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja i nagrade za životno djelo za promicanje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj.

  Čitaj dalje
 • 20. 01. 2021.

  Nacionalne presude o platformskom radu pokazuju potrebu za djelovanjem na razini EU-a

  Tri presude u tri zemlje o pravima dostavljača pokazuju zašto je potrebno djelovanje na razini EU-a kako bi se okončao skandal s platformama koje ne prihvaćaju svoju odgovornost kao poslodavac.
  Sud u Španjolskoj utvrdio je da je preko 700 radnika Deliverooa bilo lažno samozaposleno, talijanski sud utvrdio da je platforma diskriminirala vozače koji odlaze na bolovanje, a belgijska vlada utvrdila je da su uvjeti rada Ubera nespojivi sa samozapošljavanjem.

  Čitaj dalje
 • 20. 01. 2021.

  Prosječna plaća za mjesec studeni 2020. godine

  Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za studeni 2020. iznosila je 6 863 kune, što je nominalno više za 1,6%, a realno za 1,9% u odnosu na listopad 2020.
  Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za studeni 2020. iznosila je 9 386 kuna, što je nominalno više za 2,1%, a realno za 2,4% u odnosu na listopad 2020.

  Čitaj dalje
 • 16. 01. 2021.

  Šefica MMF-a vladama: Molim vas, trošite. Trošite koliko god možete i onda još malo povrh toga

  JEDINI LIJEK

  (SLOBODNA DALMACIJA) Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

  Čitaj dalje
 • 06. 01. 2021.

  Poslodavac kažnjen s 35 tisuća kuna: ‘Na razgovoru me pitao planiram li roditi i za koga glasam‘

  NEDOPUŠTENA PITANJA

  Da stvar zvuči još bolje, ovu je odluku Državni inspektorat donio niti dva i pol mjeseca od zaprimanja prijave

  Piše: Eda Vujević

  (JUTARNJI LIST) Vjerojatno slučaj Maje Lesar nije prvi, ali je zacijelo najsvježiji dokaz da protiv bahatih poslodavaca ima lijeka i u zemlji Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

  Čitaj dalje
 • 05. 01. 2021.

  Sindikalci alpinisti na terenu

  SBF - Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske, Sindikalna podružnica Mercury Processing Services International osigurali su volonterima sindikalcima, a ujedno alpinistima, sredstva za sanaciju krovova

  Čitaj dalje
 • 05. 01. 2021.

  Umjetna inteligencija prijeti 'krađom' brojnih poslova

  S druge strane, svega 38 posto zaposlenih prolazi potrebne edukacije kako bi nadolazeće promjene dočekali spremni.
  (MojPosao.net) Britanski parlament objavio je izvješće koje potvrđuje da ćeautomatizacija utjecati na gubitak povećeg broja radnih mjesta, odnosno, da će stvoriti potrebu za konkretnijim potezima u smjeru prekvalifikacije, edukacije i ostalog što bi zaposlene trebalo učiniti vještijima za određeni posao

  Čitaj dalje
 • 01. 01. 2021.

  Što se sve mijenja od danas? Veći minimalac, manji porez na dohodak…

  Autor: Poslovni.hr/Hina

  Na snagu su s početkom ove godine stupili i neki podzakonski akti, primjerice uredba o minimalnoj plaći.

  Hrvatska u 2021.uvodi nacionalnu naknadu za starije u iznosu od800 kuna, povećava minimalnu plaću na 3.400 kuna neto, smanjuje stope poreza na dohodak na 20 odnosno 30 posto, a na 10 posto stopu poreza na dobit za poduzetnike s prihodom do 7,5 milijuna kuna, ukida kvote za strane radnike, regulira privremeni boravak digitalnih nomada…

  Čitaj dalje
 • 30. 12. 2020.

  Potpora Međunarodne konfederacije sindikata

  NHS – Sharan Burrow, glavna tajnica Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), koja okuplja 200 milijuna članova sindikata širom svijeta, uputila je Nezavisnim hrvatskim sindikatima pismo potpore..

  U svojem pismu izražava solidarnost ITUC-a te divljenje radu hitnih službi u Hrvatskoj, kao i zabrinutost za preživjele i sve one čiji rođaci, prijatelji i sugrađani osjećaju posljedice potresa.

  Čitaj dalje
 • 24. 12. 2020.

  Hrvatska protiv prijedloga Europske komisije o širenju kolektivnih ugovora

  Autor/ica: Gabrijela Galić

  (FAKTOGRAF) Članice EU raspravljaju o direktivi o minimalnoj plaći. Hrvatska, iako deklarativno pozdravlja direktivu, ne odobrava od Komisije proklamirani cilj da kolektivnim ugovorima pokrije 70 posto radnika.

  Minimalne plaće u većini zemalja Europske unije (EU) nisu adekvatne te je stoga Europska komisija (EK), nakon provedenih konzultacija, krajem listopada predložila donošenje Direktive o primjerenim minimalnim plaćama u Europi.

  Čitaj dalje
 • 24. 12. 2020.

  Potpisan novi kolektivni ugovor za radnike Hrvatske pošte d.d.

  HSP - Predstavnici poslodavca i reprezentativnog sindikata Hrvatskog sindikata pošte 23. prosinca 2020. godine potpisali su Kolektivni ugovor za radnike HP - Hrvatske pošte d.d.

  Pregovori za novi Kolektivni ugovor održali su se ne samo u vrijeme pandemije nego i izazovne situacije na tržištu. Važno je istaknuti da su predstavnici obje strane pregovarali sa zajedničkim ciljem, a to je pronalaženja najboljeg rješenja za očuvanje stabilnosti primanja radnika imajući na umu stabilnost poslovanja te poslovnih procesa i rezultata.

  Čitaj dalje
 • 24. 12. 2020.

  Sretan Božić i Nova godina!

  Članovima sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate i njihovim obiteljima, kao i svima onima koji posjećuju našu stranicu želimo sretan, radostan i blagoslovljen Božić, obilje zdravlja, mira, spokoja i svakog drugog dobra u 2021. godini.

  Nezavisni hrvatski sindikati

  Čitaj dalje