Arhiva novosti

 • 21. 06. 2024.

  Vijeće usuglasilo svoje stajalište o Direktivi o europskim radničkim vijećima

  Foto: NHS

  Vijeće je usuglasilo svoje pregovaračko stajalište („opći pristup”) o novoj direktivi koja predstavljanje radnika u velikim multinacionalnim tvrtkama nastoji učiniti učinkovitijim. Direktiva o europskim radničkim vijećima izmijenit će postojeću direktivu o europskim radničkim vijećima (ERV), čime će ih se lakše uspostaviti, bolje financirati i zaštititi.

  Čitaj dalje
 • 19. 06. 2024.

  Sever: Vlada se okreće gradnji javnih stanova za najam

  Izvor: HRT

  Predsjednik Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) Krešimir Severi zjavio je u srijedu da će se Vlada u idućem razdoblju orijentirati prema izgradnji javnih stanova za najam, kako bi prvenstveno mladim ljudima omogućili stambeno zbrinjavanje i uvjete za stvaranje obitelji.

  Čitaj dalje
 • 19. 06. 2024.

  Prosječna mjesečna neto plaća u travnju 2024. iznosila 1 323 eura

  Izvor: DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

  Najviša prosječna mjesečna neto plaća isplaćena u djelatnosti Informacijske uslužne djelatnosti

  Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za travanj 2024. iznosila je 1 323 eura, što je nominalno niže za 0,2%, a realno za 0,9% u odnosu na ožujak 2024. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za travanj 2024. iznosila je 1 830 eura, što je nominalno niže za 0,2%, a realno za 0,9% u odnosu na ožujak 2024.

  Čitaj dalje
 • 18. 06. 2024.

  Seminar o radu na vrućini

  Foto: NHS

  NHS - 18. lipnja 2024. godine u organizaciji Nezavisnih hrvatskih sindikata i EU Agencije za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu održan je seminar Rad na vrućinama/klimatske promjene, na kojem se raspravljalo o sadašnjim mjerama zaštite na radu kod rada na vrućinama i drugim ekstremnim vremenskim prilikama i utjecaju klimatskih promjena na zdravlje i sigurnost na radu te mogućnost poboljšanja.

  Čitaj dalje
 • 17. 06. 2024.

  Konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora NHS-a

  Foto: NHS

  NHS – Danas je održana konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora NHS-a u novom sastavu budući da su na 7. redovnom saboru NHS-a izabrani novi članovi Nadzornog odbora NHS-a: Ivanka Gavez, Hrvatski elektrogospodarski sindikat, Ivanka Vukelić, Hrvatski sindikat šumarstva, Agneza Novački, Sindikat grafičara i medija, Anica Đurinec, Sindikat tekstila, obuće, kože i gume i Ivan Košutić, SING – Sindikat gospodarstva.

  Čitaj dalje
 • 17. 06. 2024.

  Cijene u svibnju 2024. više za 3,3% na godišnjoj razini

  Izvor: DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

  Najveći porast u skupini Restorani i hoteli, i to za 10,7%

  Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u svibnju 2024. u odnosu na svibanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,3%. U odnosu na travanj 2024. (na mjesečnoj razini), u prosjeku su više za 0,1%.

  Čitaj dalje
 • 14. 06. 2024.

  Europska unija produljuje aktivnosti protiv raka na radnom mjestu

  ETUC - Radnje potrebne za prevenciju raka povezanog s radom nastavit će se najmanje do 2028. godine prema sporazumu koji su danas potpisali sindikati, poduzeća i države članice.

  Rak je vodeći uzrok smrti povezanih s radom u EU s više od 100.000 smrti od raka svake godine.

  Čitaj dalje
 • 13. 06. 2024.

  Održan 8. Sabor Hrvatskog sindikata telekomunikacija

  Foto: HST

  Izvor: HST

  ZAGREB - 10. lipnja 2024. održan je 8. Sabor Hrvatskog sindikata telekomunikacija u prostorima hotela International.

  Sabor je okupio više od 100 sindikalnih povjerenika i članova, predstavnika drugih sindikata i predstavnika Poslodavaca. Zastupnici Hrvatskog sindikata telekomunikacija su za predsjednicu na četverogodišnji mandat izabrali Vesnu Mamić.

  Čitaj dalje
 • 12. 06. 2024.

  Životni intervju – Krešimir Sever

  Večernji list, printscreen

  Izvor: VEČERNJI LIST

  Doajen sindikalnog pokreta nakon 25 godina napustio je čelno mjesto Nezavisnih hrvatskih sindikata i govori o svom djetinjstvu u Zagrebu, studentskim danima, sindikalnim počecima i svojoj obitelji, otkrivajući pritom i brojne dosad neispričane anegdote.

  Bilo je teško graditi sindikat u vrijeme rata.

  Bilo je i otpora, problema, jer mnogi su tada sindikalizam poistovjećivali s Komunističkom partijom.

  Čitaj dalje
 • 12. 06. 2024.

  Rušenje demokratskih radničkih prava: Globalni indeks prava ITUC-a

  Foto: ITUC

  Indeks globalnih prava Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) za 2024. godinu teško je čitati – jasan i žuran poziv na buđenje jer se ruše demokratske vrijednosti i temeljna prava oko kojih se većina zemalja složila na međunarodnoj razini.

  Glavni tajnik ITUC-a Luc Triangle rekao je: “Već 11 godina Indeks prati brzi pad radničkih prava u svim regijama svijeta. Radnici su srce demokracije, a njihovo pravo da ih se čuje ključno je za zdravlje i održivost demokratskih sustava. Kada se krše njihova prava, napada se i sama demokracija. Demokracija, sindikati i prava radnika idu zajedno; jednostavno ne može jedno bez drugog.”

  Čitaj dalje
 • 08. 06. 2024.

  Sever o odlasku s čela NHS-a: "Treba znati pogoditi vrijeme"

  HRT printscreen

  Izvor: HRT

  INTERVJU TJEDNA

  Bivši predsjednik NHS-a i aktualni predsjednik GSV-a Krešimir Sever gostovao je u emisiji "Intervju tjedna". Otkrio je s kojim predsjednicima Vlade je imao najbolju suradnju, a naglasio je i kako su sindikati od Ivice Račana puno očekivali. Međutim, za njegova mandata, došlo je do, kako kaže, najžešće fleksibilizacije sustava rada.

  Čitaj dalje
 • 08. 06. 2024.

  MMF Hrvatskoj prognozira gospodarski rast u vrhu Eurozone. Vide i određene izazove

  Michelle Henderson, Unsplash.com

  Izvor: NOVI LIST

  Slaba produktivnost i manjak radne snage izazovi za budući rast hrvatskog BDP-a, ocjenjuju stručnjaci MMF-a

  Članovi Misije MMF-a zaključnoj su izjavi objavljenoj u petak povoljnim ocijenili kratkoročne izglede za hrvatsko gospodarstvo, pri čemu za ovu godinu prognoziraju gospodarski rast od 3,4 posto, no i upozorili na srednjoročne izazove, koji se uz ostalo tiču razine produktivnosti i nedostatka radne snage.

  Čitaj dalje
 • 03. 06. 2024.

  Konferencija „Banking in 2030: How will global trends and regulatory developments, such as digitalisation and AI, shape the future of banking and its employees?”

  SBF - Sredinom svibnja u Bruxellesu je održana završna konferencija „Banking in 2030: How will global trends and regulatory developments, such as digitalisation and AI, shape the future of banking and its employees?”, kojom je zaključen dvogodišnji projekt kojega je financirala Europska komisija , a kojim se ispituje kako globalni trendovi – poput brzog razvoja digitalizacije i umjetne inteligencije – utječu na europski bankarski sektor i njegove zaposlenike. Riječ je o finalnoj konferenciji, na kojoj su europski socijalni partneri: EBF, ESBG, EACB i UNI Europa Finance iznijeli svoje stavove o navedenim temama.

  Čitaj dalje
 • 17. 05. 2024.

  Održano proljetno savjetovanje Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske

  SBF- Sindikat bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske je početkom svibnja u Hotelu Pinija u Petrčanima organizirao svoje redovito proljetno Savjetovanje za sindikalne povjerenike, članove radničkih vijeća i predstavnike radnika za zaštitu na radu. Savjetovanje pod radnim nazivom „Sindikalna abeceda“ temeljna je edukacija koja obuhvaća širi okvir u pogledu izvora radnog prava (od ugovora o radu, autonomnih akata poslodavaca, Zakona o radu do međunarodnih propisa i prava EU).

  Čitaj dalje
 • 07. 03. 2024.

  Radionica "Addressing Remote Work through Collective Bargaining and Organising”

  Krajem veljače 2024. godine u Parizu održana je prva radionica nedavno pokrenutog projekta UNI Europa Finance & ICTS koji financira EU ARCO (“Addressing Remote Work through Collective Bargaining and Organising”). Na radionici je sudjelovao 30-ak sindikalista iz više zemalja, a SBF je predstavljao predsjednik sindikata Davor Tomić. Zajedno su razmijenili uspješne prakse iz svojih sektora i sindikata.

  Čitaj dalje