Predstavnici SBF-a sudjelovali u radu Godišnje konferencije europskih radničkih vijeća u organizaciji ETUC-a

21.09.2022.

SBF - U Bruxellesu je 8. i 9. rujna ove godine, održana Godišnja konferencija europskih radničkih vijeća u organizaciji Europske konfederacije sindikata (ETUC). Svake godine, ETUC pozove članove europskih radničkih vijeća iz cijele Europe na konferenciju koja predstavlja središte razmjene iskustava, znanja i prijedloga za daljnji rad, a sve uz sudjelovanje članova sindikata, predstavnika radnika te političara. Kako su u članicama EU smanjene COVID-mjere, na konferenciji je osobno sudjelovalo gotovo 150 predstavnika, uz mogućnost praćenja preko YouTuba.

Ovogodišnja konferencija osmišljena je tako da su se prvi dan sudionici okupili u zgradi Europskog parlamenta, gdje su, nakon otvaranja i uvodne riječi Isabelle Schoemann, konfederalne tajnice ETUC-a, održane dvije panel rasprave i to: „Izvješće o zakonodavnoj inicijativi Europskog parlamenta o reviziji Direktive o Europskim radničkim vijećima“ i „Dubinska analiza korporativne održivosti.“

 

U obje rasprave, u svojstvu panelista, sudjelovali su predstavnici zastupljenijih političkih stranaka u Europskom parlamentu, a koji su iznijeli mnoštvo zanimljivih razmišljanja i prijedloga. Svakako, najkorisniji prijedlozi odnosili su se na sadržaj buduće revizije same Direktive.

 

Također, tijekom trajanja rasprava, sudionicima Konferencije omogućeno je izravno postavljanje pitanja pa smo čuli zanimljive upite i nekoliko konkretnih primjera iz prakse, a iz kojih je vidljivo kako je potrebno poboljšati Direktivu o Europskim radničkim vijećima.

Na samom kraju prvog dana Konferencije, riječ su, za kratko izlaganje, dobili radnici jednog poznatog restorana brze hrane, koji su iznijeli svoja traumatična iskustva zlostavljanja na radnom mjestu, na što su im sudionici pružili podršku dugotrajnim i glasnim pljeskom.

 

Drugog dana Konferencije održane su četiri radionice: „Kratki vodič za strategije parničenja, Koordinacija europskih radničkih vijeća - đavolji odvjetnik, Izvještavanje o korporativnoj održivosti i dubinska analiza - mogućnosti i izazovi za europska radnička vijeća te Prijatelji na visokim položajima - kako europska radnička vijeća mogu iskoristiti dodanu vrijednost izabranog predstavnika radnika u upravi nekog društva.

 

Radionice su vodili stručnjaci s područja radnog prava te predstavnici ETUI-a (Europskog sindikalnog instituta).

 

Uz aktivno sudjelovanje, sudionici Konferencije su razmijenili iskustva i dali pregršt prijedloga koji mogu doprinijeti poboljšanju statusa europskih radničkih vijeća i predstavnika radnika u njima.

 

Ispred Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske na konferenciji su sudjelovali: Tomislav Šafran (SBF SP ZABA) i Marko Cigić (SBF SP RBA).

 

Izvijestio: M. Cigić