Novi kolektivni ugovor za OTP banku d.d

15.12.2021.

SBF - 7. 12. 2021. u Splitu je potpisan novi Kolektivni ugovor za OTP banku d.d., koji je u primjeni od 1. siječnja 2022. i vrijedi sljedeće tri godine. Ugovor su potpisali Balázs Békeffy, predsjednik Uprave u ime OTP banke i Petar Perković, glavni sindikalni povjerenik u ime Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika SP OTP banka Hrvatska.

"Drago nam je što smo u proteklih nekoliko mjeseci, u vrlo otvorenom razgovoru i u atmosferi međusobnog uvažavanja, zajedno s našim socijalnim partnerima iz sindikata, dogovorili uvjete novog Kolektivnog ugovora. Do nas su stigla mišljenja stručnjaka je da je on jedan od naprednijih u Hrvatskoj, što nas raduje. Ali je puno važnije da smo u njega ugradili neke novosti koje su odgovor na mnoga vaša razmišljanja koja ste izrazili u anketi angažiranosti zaposlenika sredinom godine. Drago mi je što smo novi Kolektivni ugovor proširili dodatnim pravima,“ izjavio je prilikom potpisivanja Balázs Békeffy.

 

"Kao i prethodni put, pregovarali smo o tekstu cjelovitog Kolektivnog ugovora. Razmotrili smo dosadašnju razinu prava naših radnika, kao i mogućnosti za daljnji napredak te nakon pregovora iznova smo, po mom mišljenju, zaključili jako kvalitetan Kolektivni ugovor. Ovom prigodom zahvaljujem sindikalnom pregovaračkom timu: kolegi Davoru Tomiću i voditeljici pravne službe SBF-a Željki Obradović, koji su zajedno sa mnom sudjelovali u ovim pregovorima. Zahvaljujem i predsjedniku Uprave Balázsu Békeffyju te ostalom pregovaračkom timu banke, kolegama Szabolcsu Annusu, Roku Maziću i Miroslavu Plašćaru, na konstruktivnoj i suradnoj atmosferi i raspravi tijekom pregovora. Želim istaknuti da smo i pored još uvijek aktualne situacije povezane s pandemijom koronavirusa zadržali značajnu razinu prava, a zauzeli smo se za povećanje godišnjih odmora, plaćenih dopusta (kod polaska djece u vrtić i u prvi razred osnovne škole), kao i poboljšanje prava naših kolegica i kolega - roditelja djece s teškoćama u razvoju,“ izjavio je Petar Perković.

 

U novom su Kolektivnom ugovoru zadržana sva materijalna prava iz prethodnoga, poput trinaeste plaće, regresa, solidarnih potpora, otpremnina, dodataka na plaću u posebnim uvjetima, jubilarnih nagrada, osiguranja radnika, sistematskih pregleda, poklona za djecu radnika u novcu, dara u naravi za radnike, naknada za troškove prijevoza i druga. Uz to su povećana prava u vezi godišnjih odmora i plaćenih dopusta, a posebno za roditelje, plaćenih dopusta za prve odlaske u vrtić i osnovnu školu, plaćeni dani za volonterski rad u organizaciji banke i njenih partnera te plaćeni dopust za dodatno školovanje i usavršavanje.