Održana Godišnja konferencija europskih radničkih vijeća za 2021. godinu

15.10.2021.

SBF - U Bruxellesu je 11. i 12. listopada ove godine, održana Godišnja konferencija europskih radničkih vijeća u organizaciji Europske unije sindikata (ETUC). Geslo ovogodišnje konferencije je: „Europska radnička vijeća za demokraciju na radnom mjestu“. Konferenciju je otvorila i vodila Isabelle Schoemann, glavna tajnica ETUC-a.

U dvodnevnom radu Konferencije raspravljalo se o  demokratizaciji gospodarstva i radnih mjesta kao ključu oblikovanja održive budućnosti u Europskoj uniji, gospodarstvu Europske unije na raskrižju, osobito o  naučenim lekcijama i putu za dalje, ljudskim pravima u lancima opskrbe te  ulozi sindikata i europskih radničkih vijeća u inicijativama Europske komisije o ljudskim pravima. Osim toga raspravljalo se o restrukturiranju bez otpuštanja radnika, ulozi sindikata i europskih radničkih vijeća za održivu digitalizaciju rada kao i u oblikovanju klimatske neutralnosti.

 

U panel raspravama  sudjelovali su zastupnici u Europskom parlamentu, čelnici kabineta povjerenika Europske unije za rad i ljudska prava kao i povjerenika za pravdu, zamjenik predsjednika francuskog kabineta za rad te čelnici sindikata i europskih radničkih vijeća iz više europskih zemalja.

 

Tijekom Konferencije izneseni su brojni podaci o dosada učinjenom te prijedlozi i inicijative u cilju postizanja što veće spremnosti sindikata i europskih radničkih vijeća za izazove koje donosi budućnost.

 

Na konferenciji je sudjelovao Tomislav Šafran, ispred Nezavisnih hrvatskih sindikata te Marko Cigić ispred Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske.

 

Izvijestio: M. Cigić