Pismo predsjednika SBF-a

29.03.2020.

Poštovani članovi Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske,
dragi prijatelji,

već neko vrijeme vam se pokušavam obratiti ovim putem, kako bih sa svima vama podijelio određene upute i službene informacije u pogledu rada i radnih odnosa, zaštite na radu pa i zdravlja, 

što je najvažnije (iako za taj dio nisam kvalificiran). Međutim, u tome me s jedne strane  usporavaju svakodnevni izazovi s kojima se svi zajedno susrećemo i pokušaji da što više optimiziramo uvjete rada sukladno ovim izvanrednim i gotovo nevjerojatnim okolnostima, a s druge, rapidne promjene iz dana u dan kojima se treba prilagođavati. Radi toga,  većinu službenih informacija i preporuka objavljujemo na našim intranet stranicama.

Na samom početku borbe protiv koronavirusa fokusirali smo se na osiguranje boljih uvjeta rada naših kolega s kroničnim bolestima, mlade roditelje u bezizlaznim situacijama, inzistirali na radu kod kuće što je više moguće, rasporedu naizmjeničnog obavljanja poslova, kako bi ovaj teret bio podijeljen što pravednije, a o sredstvima zaštite da i ne govorimo.

Banke u kojima djelujemo, manje- više su reagirale na sličan način, no činjenica je da su neke od njih pripremljenije na ovakve izazove od drugih, kao i spremnije preuzeti teret zbrinjavanja dijela radnika koji trenutno nemaju radne obveze zbog različitih razloga.

Svjesni smo da se ovoga trenutka ne nalazimo svi u istim radnim i životnim okolnostima, a iznad svega, svjesni smo da nismo svi jednako izloženi…. i  kao da koronavirus nije dovoljan izazov, naše drage kolegice i kolege iz Zagreba i okolice pogodio je razoran potres.

Naša daljnja nastojanja idu prema najizloženijima od vas, kako u pogledu uvjeta rada, tako i u  osmišljavanju mehanizama za prepoznavanje doprinosa svakog pojedinca.

Ako ste ovih dana ljuti, razumijemo, ako ste žalosni, uplašeni i zabrinuti  također razumijemo, a razumijemo i da imate pravo na sve to. 

Ono što možemo svi zajedno učiniti je: izdržati, unatoč kušnjama na koje smo stavljeni, jer mi to u zajedništvu možemo i moramo, za vlastitu dobrobit, a osobito dobrobit naraštaja naše djece.

Dragi članovi, dragi prijatelji, slobodno nam se obratite, tu smo radi vas, a mi ćemo nastojati pomoći što je više moguće u skladu sa našim (ograničavajućim) ovlastima i mogućnostima.

Čuvajte sebe i sve oko sebe, s vjerom u skori završetak ovoga teškog razdoblja

 

vaš

Petar Perković

Predsjednik Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske

 

Zagreb, 23. ožujka 2020.