Radionica "Addressing Remote Work through Collective Bargaining and Organising”

07.03.2024.

Krajem veljače 2024. godine u Parizu održana je prva radionica nedavno pokrenutog projekta UNI Europa Finance & ICTS koji financira EU ARCO (“Addressing Remote Work through Collective Bargaining and Organising”). Na radionici je sudjelovao 30-ak sindikalista iz više zemalja, a SBF je predstavljao predsjednik sindikata Davor Tomić. Zajedno su razmijenili uspješne prakse iz svojih sektora i sindikata.

Povećanje rada na daljinu i na izdvojenom mjestu rada  nakon pandemije donijelo je koristi nekim radnicima – manje putovanja na posao, bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života , ali je također predstavljalo izazove za sindikate i njihovu sposobnost da dopru do radnika i organiziraju ih. Rezultat same radionice bio je  da ako se sindikati žele učinkovito organizirati nakon pandemije onda se moraju pozabaviti pravima radnika koji rade na daljinu ili na izdvojenom mjestu rada te uključiti navedene radnike u svoje članstvo. Pred sudionicima radionice postavljeni su izazovi prava pristupa članovima putem digitalnih kanala, ističući važnost usklađenosti s GDPR-om u sve više virtualnom radnom prostoru. S organizacijske strane, društveni mediji i digitalni alati za povećanje vidljivosti sindikata i povezanosti s radnicima smatrani su neophodnima za rastuće sindikalno članstvo.

Agnieszka Piasna, viša istraživačica na ETUI-ju, istaknula je da, iako rad na daljinu i na izdvojenom mjestu rada predstavlja izazove, na njega se može gledati i kao na priliku dok se regionalni tajnik UNI Europa Oliver Roethig, naglašavajući Direktivu EU-a o minimalnoj plaći i njezin cilj od 80 posto pokrivenosti kolektivnim pregovorima, založio za sveobuhvatne i snažne kolektivne ugovore koji se bave dinamikom razvoja rada na daljinu i na izdvojenom mjestu rada . Čvrsti sporazumi i uključivanje u već postojeće internetske zajednice i sindikalne organizacije radnika na daljinu i na izdvojenom mjestu rada  omogućit će sindikatima da povećaju vidljivost i izgrade članstvo.

Izvijestio:

Davor Tomić