Utjecaj umjetne inteligencije na rad u financijskom sektoru

28.10.2023.

SBF - Pod nazivom „Utjecaj umjetne inteligencije na radna mjesta“ održana je u Zagrebu dana 13.10.2023. konferencija u organizaciji Europske udruge banaka i UNI Finance-a.
U ulozi domaćina konferencije bila je Hrvatska udruga banaka čija je direktorica Tamara Perko zajedno s predsjednikom Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske Davorom Tomićem održala pozdravni govor.

Posebno su bili zanimljivi govori predsjednice UNI Global Finance Anne Marie Romano i predsjednika UNI Europa Finance Michaela Budolfsena koji su naznačili da bi  uvođenje umjetne inteligencije trebalo omogućiti kvalitetnije obavljanje posla od strane radnika. Naglašeno je da se u kraćem sljedećem periodu očekuje da će se gotovo 700 tisuća radnika u financijskom sektoru Europe, od ukupno 1,6 milijuna radnika, umiroviti te da se očekuje velika potražnja za financijskim radnicima.

Uz prezentacije stručnjaka oko utjecaja umjetne inteligencije zaključeno je da je sama umjetna inteligencija već duboko integrirana u poslovne procese banaka, gdje je posebno naglašena implementacija u odjelima ljudskih potencijala, te da da bi Europa trebala voditi glavnu riječ oko postavljanja etičkih normi kod implementacije umjetne inteligencije u svakodnevni rad. Navedeno je moguće jedino kroz kvalitetan socijalni dijalog poslodavaca i sindikata kako na globalnom tako i na lokalnom nivou.

Na samoj konferenciji sudjelovali su u većem broju sindikalni povjerenici podružnica  Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske, čelni ljudi Europske udruge banaka te  Hrvatske udruge banaka.

Izvijestio: D. Tomić